Fra censur til frihed på få år
”Fra august 2012 til 2015 ændrede det hele sig meget hurtigt. Pressefriheds-indekset bevægede sig meget hurtigt opad. Vi var vant til aldrig at diskutere det vi ville, fordi alting havde været stærkt censureret i årtier og pludselig havde vi denne pressefrihed. Så det var en stor forandring for os.”
Facebooks betydning
”I Europa og i USA så googler man, når man skal søge efter noget. Det gør man ikke her i landet. Her søger de fleste efter tingene på Facebook. Jeg tror, at over 21 millioner har en Facebook konto. Det er omkring 40% af landets befolkning.”
”Folk har adgang til mobiltelefoner og internettet ved at bruge andenrangs kinesiske mobiltelefoner. Alle siger, at det teknologisk tigerspring er godt og det er det bestemt også, men det kommer med en pris. De fleste her i Myanmar har aldrig haft erfaringer med laptops eller disktops i hele deres liv – og de går direkte på internettet på Facebook med smartphones. Og desværre tror de, at internettet er lig med Facebook.”
Hjernevask på Facebook
”Facebook og andre sociale medier er gode platforme til at hjernevaske andre. Det er de mest effektive værktøjer til at nå et massepublikum for at sprede propaganda. Regeringen udnytter de sociale medier. Alle de vigtige institutioner i Myanmars politiske liv bruger Facebook som et redskab.
Hvis vi et øjeblik leger, at jeg er regeringen og du er oppositionen, så vil jeg hver eneste morgen angribe dig på Facebook. Jeg har en gruppe systematisk trænede folk, jeg kalder dem keyboard-krigere. Så jeg har mine keyboard-krigere og du har dine og de kæmper på nettet.
– Er det sådan det foregår i dag?
Det er sådan det foregår og det bliver værre og værre. Det er ved at blive meget giftigt. Hvis jeg f.eks. poster noget om hvor god maden er i Myanmar, så skriver du i kommentarfeltet nedenunder, at min politik er elendig. Og så kæmper jeg tilbage. Det er egentlig en post om mad, men ingen af kommentarerne handler om mad. De handler kun om, at jeg anklager dig og du anklager mig.
– Er det ikke i orden, hvis diskussionen er baseret på fakta?
Nu skal du høre, hvordan jeg ser på det. Det med de sociale platforme er lige som med ilden. Mennesket gjorde de første erfaringer med ilden i stenalderen. Hvis vi kan bruge de sociale medier rigtigt – lige som ilden – så får vi stor glæde af dem. Men hvis vi misbruger dem, så slår det os ihjel. Så brænder vi op.
Der er en meget tynd linje mellem ytringsfrihed og misbrug af sociale medier. Du har ret i, at det er i orden så længe man diskuterer ud fra facts, men nogen gange bevæger debatten sig væk fra det. Så kommer det hele til at handle om, at jeg er så klog og du er så aldeles dum. Så der er hate speech, fake news og vi er alle sammen ved at blive trætte af Facebook. Trætte af at se så negative nyheder og det er ved at blive ret giftigt for vores samfund.”