Hop til indhold

Tiden læger alle sår, siger en talemåde. Men de sår man får efter at have været udsat for folkedrab og overleve, de læges aldrig.

Mød danskere der er flygtet, har været i koncentrationslejr eller som børn blev gemt for nazisternes forfølgelser af de danske jøder under 2. verdenskrig – flygtningene, de deporterede og de gemte børn. Hør hvordan det at overleve har givet skyldfølelsen over, at de var de heldige, mens mange andre døde.

Hvordan er de kommet videre? Hvordan forklarer de fortiden for deres børn og børnebørn? “Arver” de forældrenes og bedsteforældrenes sår? Og hvordan undgår man at blive bitter over de overgreb, man er blevet udsat for?

Se tre film med generationssamtaler, hvor overlevere taler med deres børnebørn. Hør svaret, når nogle af de unge spørger: “Hvorfor har du kunnet fortælle det til så mange andre tidligere, men aldrig til os, dine børnebørn? Synes du ikke vi har ret til at vide, hvad du har været udsat for?”

Få mere at vide gennem fem korte interviewfilm, hvor de overlevende fortæller om noget af det de husker om forfølgelse, flugt, deportation og livet efter.

Læs tekster om jødeforfølgelsen fra det nazistiske styre kom til magten i 1933 og tekster som forsøger at forklare, hvad der kan få helt almindelige mennesker til at slå andre ihjel i nazismens navn. Vær med til at foreslå måder, hvorpå vi kan være med til at sikre at noget, der kunne ligne Holocaust, ikke kommer til at ske igen.

Gå til samme tema med svære tekster. Her kan du finde andre tekster, som du evt. kan anvende, hvis du vil gå lidt mere i dybden med dele af temaet.

Materialer

Sidst opdateret: 7. november 2023