Menu
Menu

Tema 2019-20

Temaer og materialer 2019-20

Nye materialer der tilbydes i løbet af skoleåret 2019/20

Skæbner fra Auschwitz

Kun få overlevede deres ophold i nazisternes kz-lejre. Auschwitz blev befriet den 27. januar 1945 inden nazisterne fik dræbt alle fanger og slettet alle spor. Fra de befriede har vi vidnesbyrd, der dokumenterer Nazitysklands folkemord på bl.a. jøder, modstandere af regimet, handicappede, romaer, Jehovas vidner og LGBT-personer, hovedsageligt homoseksuelle mænd.

Lær overlevere fra Auschwitz at kende gennem videoer og artikler. 

Mærk eventuelt hvad der har formet dem som personer, når du “besøger” steder på Auschwitz-kortet, som de har erindringer fra.

Gå til temaets hovedside her

Myanmar og forfølgelsen af rohingyaerne

Fake news - Myanmar

Forfølgelsen af rohingyaerne

Dette tema retter sig mod ungdoms- og voksenuddannelserne.

I september 2017 blev hundredetusinder af mennesker fordrevet fra deres hjem i Rakhine-delstaten i Myanmar. Forfølgelse og diskrimination af rohingya-mindretallet er blevet fordømt af FN’s menneskerettigheds- organisation OHCHR, som bl.a. sendte en undersøgelses-kommission til området. 

Undersøg baggrunden for forfølgelsen af rohingyaerne og den rolle de sociale medier har spillet i hetzen og diskriminationen, der løb forud for og “legitimerede” forfølgelsen i 2017.

Bliv gennem en quiz trænet i at opdage tre former for fake news, som samtidig sikrer at du får redskaber, som du også kan anvende i andre sammenhænge, fx når du læser nyheder på sociale medier, så du efter arbejdet med quizzen er bedre klædt på til at spotte fake news. 

Gå til temasiden her

Signs – interaktiv dokudrama-oplevelse

Signs – en interaktiv dokudrama-oplevelse

Et folkedrab er kulminationen på et langt forløb, som begynder længe før det første drab udføres. Forskere har fundet frem til flere tegn, der indikerer optakt til etnisk udrensning og folkedrab. Hvis vi kender tegnene og opdager dem i tide, kan vi måske forhindre, at konflikter fører til forfølgelser og vold.

Det fiktive interaktive dokudrama SIGNS træner eleven i at spotte disse tegn. Først gennemgår dokudramaet de tidlige tegn ud fra Stantons model, blandt andet gruppeinddeling og umenneskeliggørelse af de forfulgte. Derefter præsenteres eleven for autentiske eksempler på propaganda fra bl.a. film, fotos og plakater, hvor tegnene kan identificeres, før dokudramaet afsluttes med en fælles debat i klassen eller i grupper om ondsindet propaganda og disinformation og en diskussion af, om man ser disse tidlige tegn i samfundsdebatten i dag, samt hvad vi kan gøre som enkeltindivid eller som samfund for at dæmme op for negative følger af disse.
Materialet retter sig mod grundskolen, ungdoms- og voksenuddannelserne.

 

Gå til temasiden her

Besøg Auschwitz med det interaktive kort

Gennem i alt 22 korte film forklarer forfatter Peter Langwithz Smith om forskellige steder i Auschwitz, deres betydning og funktioner.

Du kan anvende kortet og genopleve centrale steder, som auschwitz-overleverne fortæller om i temaets artikler og dokumentarfilm, eller til at planlægge et besøg til museet til erindring om Auschwitz, som lejren er omdannet til i dag. 

Gå til kortet her

Fake news quiz

Selvom de falske nyheder, og snakken om dem, fylder meget i verden lige nu (2019), så er de ikke et nyt fænomen. 

Mennesker har altid prøvet at påvirke hinanden og befolkninger, ved at sprede falske nyheder og propaganda.

Med denne quiz kan eleverne få værktøjer til at undersøge og forholde sig til nyheder, som kan være fake news og derigennem blive klædt på til, at kunne vurdere hvornår en nyhed er falsk.

Quizzen indgår som et delelement i temaet Fake news – Myanmar, men kan også anvendes selvstændigt. Den retter sig mod ungdoms- og voksenuddannelserne.

Gå til quizzen her

Snublesten i København

I juni måned 2019 blev der gravet snublesten ned i flere københavnske gader. Det er sten med messingbeslag, hvor en inskription af et navn viser, at i dette hus boede en jøde, der under 2. verdenskrig blev deporteret og senere omkom i nazisternes fangenskab.

 

aldrigmere.dk har lavet en film om nedlæggelsen af stenene og et kort, så man kan finde vej til dem i København.

 

Se materialet her

Auschwitz 75 år

Den 27 januar 2020, er det 75 år siden at Auschwitz blev befriet af sovjetiske soldater.

aldrigmere.dk markerer dagen med flere arrangementer i januar.

Mere info følger i takt med at arrangementerne bliver planlagt. 

 

Læs mere om Auschwitz-dag 2020 her

Besøg på landets CFU'er

aldrigmere.dk tager i nov-feb. rundt til landets CFU-centre med information og mulighed for inspirationskursus. Kom forbi for en snak eller book os til et inspirationskursus på din skole.

 

Følg med i kalenderen, som opdateres løbende.

 

Se kalenderen her