Menu
Menu

Samlet filmgalleri – Yazidi

Film om Yazidi

Viden og ansvar i nutiden

Da yazidierne blev udsat for overgreb af Islamisk Stat i 2014 rygtedes det hurtigt på de sociale medier. De otte film på denne side kan give dig et dybere kendskab til konflikten, som den tager sig ud fra forskellige synsvinkler. Fx kan du overveje, hvem der tager eller bør tage ansvar i tilknytning til konflikten på baggrund af den viden, som man har i dag.
Filmene kan desuden anvendes som ressourcer i undervisningen.

Tilbage til Sinjar

Jawat Nazir er yazidi og flygtede i august 2014 fra Islamisk Stats angreb. I dag bor han i flygtningelejren Bersivy 2 som ligger 150 kilometer fra hans hjem. I lejren bor der over 20.000 mennesker i telte. Det er 40-45 grader varmt og de har kun få timers elekstricitet hver dag. Sammen med hans kone og deres syv børn, drømmer familien om at vende tilbage til deres landsby tæt på Sinjar-bjerget som nu er befriet. Det er fortsat farligt at rejse i området, men Jawat indvilliger i at gøre forsøget og se om han kan vende tilbage. I denne film følger vi ham, mens han tager igennem områder med ruiner, massegrave og forladte landsbyer.

Huset - hvor flygtningene bor

Alene i Dohuk-provinsen i Nordirak bor der mere end 700.000 flygtninge. Men der er ikke plads til alle i flygtningelejrene. En del af ofrene for krigen bor udenfor lejrene. Kom med ind hos en familie som har oplevet Islamisk Stats forfølgelser på egen krop.

Hvad gjorde IS?

En journalist, en forfatter og en NGO-leder giver deres syn på, hvad der skete i august 2014, og om hvorfor Islamisk Stat startede deres forfølgelser af yazidierne. Hvad foregik der, hvilke intentioner havde IS, og kan man kalde det et folkedrab?

Statsadvokaten

Irak er delt op i regioner. En del af landet styres af den kurdiske regionalregering. Den kurdiske region rummer flere provinser tæt på områder, som Islamisk Stat (IS) har holdt besat i flere år. Statsanklageren hos den kurdiske regionalregering er sammen med sine 14 medarbejdere i gang med at indsamle beviser mod IS. Målet er at kunne dokumentere ISs forbrydelser så grundigt som muligt for at kunne føre retssager imod de ansvarlige. Her fortæller statsanklager, dommer Ayman Mostafa om deres arbejde.

Filmen indgår i yazidi-temaet og skal vise, hvordan retssystemet arbejde og samtidig fortælle om kompleksiteten i mange udfordringer de står overfor.

Yazdas dokumentationscenter

Yazda er en interesseorganisation som arbejder for yazidiernes sag. I den nordirakiske provinsby Dohuk ligger Yasdass dokumentationscenter. Her arbejder de på at samle beviser sammen, for at dokumentere overgrebene på yazidierne og afsløre at Islamisk Stat har forsøgt at begå et decideret folkedrab.

Dokumentationscentret arbejder både med mundtlige interviews med overlevende, indsamling af foto- og videomateriale, samt gennemgang af udvalgte dokumenter. I denne film tager vi dig med ind i dokumentationscentrets maskinrum og ser hvordan Yazda forsøger at afdække forbrydelserne.

Hvad har IS imod yazidierne?

Jakob Lindgaard, forsker fra Dansk Institut for Internationale Studier, forklarer yazidiernes religiøse og kulturelle baggrund, som ligger til grund for at Islamisk Stat har forfulgt dem særligt hårdt.

Var det et forsøg på folkedrab?

Jakob Lindgaard, forsker fra Dansk Institut for Internationale Studier, fremlægger omstændigheder omkring begivenhederne i august 2014. Både dem der taler for at det var et forsøg på folkedrab – og dem der taler imod.

Den Intern. Straffedomstol

Cecilie Felicia Stokholm Banke, forsker fra Dansk Institut for Internationale Studier, fortæller om muligheder for at yazidierne kan få anerkendt begivenhederne i august 2014 som et folkedrab ved den internationale straffedomstol.