Menu
Menu

Hvad er Auschwitz-dag?

Hvad er Auschwitz-dag?

Auschwitz-dag den 27. januar er Danmarks minde- og mærkedag for ofre for Holocaust og andre folkedrab.

Formålet med Auschwitz-dag er at bevare mindet om ofrene og sikre, at viden om historiens folkedrab bliver videregivet til yngre generationer. Refleksion og diskussion om folkedrabenes mekanismer skal lede til, at flere i fremtiden vil stoppe op og stille spørgsmål i mødet med racistiske ideologier og totalitære regimer.
I forlængelse heraf danner Auschwitz-dag rammen om en række undervisningsaktiviteter, der året rundt søger at styrke elevernes kendskab til emnet og inspirere lærerne i deres undervisning. Auschwitz-dag støtter også op om lokale initiativer, der sætter Holocaust og andre folkedrab på dagsordenen.

Hvorfor navnet Auschwitz-dag?
Den 27. januar 1945 befriede sovjetiske tropper udryddelseslejren Auschwitz, der i perioden 1941-45 var åsted for mishandling og drab på mere end én million mennesker. Den brutale historie har gjort Auschwitz til et centralt symbol på de lidelser, som totalitære regimer gennem tiden har udsat mennesker for – og det er på den baggrund at Danmark markerer den 27. januar under navnet Auschwitz-dag.

27. januar i andre lande
Den 27. januar bliver markeret i en lang række lande og af FN. I de fleste lande bruges dagen til at mindes Holocaust, folkedrabet på seks millioner jøder, men flere lande breder dette fokus ud, så mindedagen også inddrager andre folkedrab.