Menu
Menu

Forslag til litteratur for børn og unge

Forslag til litteratur for børn og unge

Der findes en del litteratur om Holocaust og andre folkedrab, som henvender sig specifikt til yngre læsere. Selvom emnet er vanskeligt, kan det gennem litteraturen formidles på en måde, der også for yngre læsere gør det tilgængeligt og vedkommende.

Forslag til litteratur

 • Art Spiegelmans (f. 1948) tegneserier ”Maus 1” og ”Maus 2”, Politisk Revy, 1987-1992, handler om Spiegelmans egen jødiske familie, som overlevede Holocaust. Spiegelman fortæller historien om sine forældre, og tegneserien er baseret på erindrende samtaler mellem Art Spiegelman og faderen Vladek, der finder sted mange år senere i USA. Tegneserien veksler mellem fortiden i Auschwitz-Birkenau og nutiden i USA og binder på den måde fortid og nutid sammen. Den gengiver jøderne som mus, nazisterne som katte og polakkerne som grise, og gennem den meget autentiske stemme og mange faktuelle detaljer fremstår de tegnede figurer, deres tanker og oplevelser som meget virkelige og nærværende.
 • Den unge jødisk-amerikanske forfatter Jonathan Safran Foers (f. 1977) roman ”Alt bliver oplyst”, Tiderne skifter, 2003, er en gribende, men også meget humoristisk fortalt historie. Den binder jødernes skæbne i den lille russiske by Trachimbrod sammen med en ung, nulevende jødes søgen efter den kvinde, der reddede hans jødiske bedstefar i 1942. Bogen egner sig til elever på ungdomsuddannelserne.
 • ”Anne Franks dagbog”, Aschehough, 1999, er skrevet af den tyske pige, Anne Frank (1929-1945), som under 2. Verdenskrig måtte gå under jorden med sin jødiske familie i Amsterdam. Efter lidt over to år blev skjulestedet afsløret , og beboerne blev sendt til forskellige kz-lejre. Kun Annes fader, Otto Frank, overlevede. Mens Anne levede i skjul, skrev hun den dagbog, der efter hendes død er blevet udgivet, oversat til mere end 65 sprog og solgt i over 30 millioner eksemplarer verden over.
 • I Zlata Filipovics (f. 1981): ”Zlatas dagbog”, Rosinante 1994, beskriver Zlata Filipovic tiden i Sarajevo fra september 1991, lige inden borgerkrigen brød ud i det tidligere Jugoslavien, og frem til oktober 1993. Sarajevo var belejret af serberne fra foråret 1992 til efteråret 1995, og dele af dagbogen beskriver belejringens og krigens grusomheder.
 • Angelique Umugwaneza og Peder Fuglsang: ”Rwandas børn – en beretning”, Gyldendal 2008. Angelique Umugwaneza var 13 år, da hun med sin mor og tre søskende måtte flygte fra familiens hjem i det sydlige Rwanda. Månederne forinden blev omkring 800.000 mennesker dræbt i et af de blodigste folkedrab i det 20. århundrede. Da borgerkrigen bryder ud for alvor, og magten skifter hænder, tvinges Angelique og knap to millioner andre rwandere på flugt. I dag bor hun i Danmark.
 • Yolande Mukagasana og Patrick May: ”Døden vil ikke have mig”, Vinten, 1998. Yolande Mukagasana er tutsi, og i bogen giver hun sit personlige vidnesbyrd om folkedrabet i Rwanda.
 • Jytte Bornstein: ”Min rejse tilbage”, Frihedsmuseets Venners Forlag, 2013. Jytte Bornstein ser tilbage på sine oplevelser som lille pige i Horserødlejren og i Theresienstadt, hvortil hun blev deporteret med sin mor.Bogen er baseret på tegninger, der alle følges af en udførlig tekst
 • Luong Ung: ”De dræbte min far”, Egmont Lademann, København, 2002, er en selvbiografi forfattet af en overlevende efter det cambodjanske folkedrab. Bogen er letlæst og giver et billede af børns oplevelser under De Røde Khmerers styre.
 • Dith Pran og Kim Depaul (red.): “Children of Cambodia’s Killing Fields – Memoirs by Survivors”, Yale University Press, 1997. Bogen indeholder en række korte og rystende fortællinger fra børn, som voksede op under De Røde Khmerer. Historierne er letlæste og giver et godt indblik i livet under De Røde Khmerer.
 • I. M. Gaarder: ”Hvem kan glemme dette? Børn i Theresienstadt 1941-1945”, Arnis, 1988. Gennem breve, dagbøger, digte, tegninger og overlevendes beretninger gives et billede af livet i kz-lejren Theresienstadt for ca. 15.000 børn samt en beretning om danske jøders skæbne under Besættelsen frem til befrielsen.
 • P. Aron (red.). ”I ghettoen er der ingen sommerfugle. Børns egne digte om følelser og oplevelser i Theresienstadt”, Attika, 1998. Velegnet til 6.-10. klasse.
 • S. Bruchfeld & P. A. Levine: ”…I skal fortælle det…”, DIIS, 2005. Bogen handler om nazisternes forfølgelser af jøderne i Europa før og under 2. Verdenskrig. Den fortæller om udviklingen fra de anti-jødiske love, der blev indført i Tyskland i begyndelsen af 30’erne, til befrielsen af kz-lejrene, da krigen var slut. I bogen er der også et afsnit, der handler om Danmark under Besættelsen.
 • Peter Balakian: “Black Dog of Fate – a Memoir”, New York: Basic Books, 1997. En amerikansk-armeniers skildring af sin egen opvækst i USA og af sin families skæbne under og efter folkedrabet. I bogen fortælles historien om folkedrabet gennem beskrivelsen af bl.a. forældres og bedsteforældres oplevelser.
 • Lise Muusmann: ”Børnene ved Sundet”, forlaget Underskoven, 2012. En fiktiv historie der foregår i det besatte Danmark i 1943, hvor de danske jøder må flygte fra Danmark til Sverige, idet Besættelsesmagten har indledt ”aktionen mod jøderne”, med henblik på at deportere dem til kz-lejre i det besatte Europa. Hovedpersonerne, Trine og Flemming, er 11 og 13 år, og bor hos hver sin tante i Snekkersten i Nordsjælland. Bogen fortæller historien om, hvor børnene hjælper adskillige jødiske flygtninge til Sverige og til sidst også selv må tage flugten over sundet.

Øvrigt materialeforslag kan findes på www.folkedrab.dk, der henvender sig til ungdomsuddannelserne og grundskolen. Her findes bl.a. artikler om otte forskellige folkedrab, kilder, arbejdsspørgsmål, øjenvidneberetninger samt forslag til litteratur.