Menu
Menu

Øjvind Kyrø

Øjvind Kyrø

Forfatter og journalist

Øjvind er forfatter til bogen “Godmorgen, Rwanda er I begyndt at arbejde?” Håndbog i folkemord, 2004, Lindhardt & Ringhof.

 

Foredragene kan bookes ved at sende en mail til kontakt@aldrigmere.dk.

Øjenvidne til folkedrabet i Rwanda

I 1994 brød et af de hurtigste folkedrab i nyere tid ud i Rwanda: På 100 dage blev mere end 800.000 mennesker brutalt myrdet. Der var ingen der greb ind i tide. Tværtimod trak FN tropper ud fra landet. Stormagterne, hjælpeorganisationerne og pressen svigtede Rwanda – og deres egne idealer. Øjvind Kyrø fortæller om, hvordan virkeligheden i Rwanda så ud, da folkedrabet brød løs, og han kommer ind på, hvordan mange af de, der flygtede, faktisk var folkedrabets gerningsmænd, som flygtede fra retsforfølgelse. Øjvind rapporterede som journalist fra Rwanda under folkedrabet og var selv vidne til massakrer og kampe. Siden har han mange gange været der for at skrive om retsopgøret.

I sammenhæng med Øjvinds foredrag kan eleverne med fordel på aldrigmere.dk læse mere om folkedrabet i Rwanda, om retsopgør efter folkedrab, om Rwandas historie, hutuer og tutsier, omgerningsmændene samt andre fokusartikler og materialer om folkedrabet i Rwanda.

 

Benyt linket nedenfor til at se videoforedrag af tidligere danske kz-fanger.