Menu
Menu

Karen Jeppe på Gylling Arkiv

Gylling arkiv:
Karen Jeppe og det armenske folkedrab

Gylling Arkiv rummer en unik samling om den danske nødhjælpsarbejder Karen Jeppe og hendes indsats for at hjælpe forfulgte armenere. Besøg arkivet, lær om Karen Jeppe og det armenske folkedrab.
Gylling arkiv: Karen Jeppe og det armenske folkedrab Gylling Arkiv rummer en unik samling om den danske nødhjælpsarbejder Karen Jeppe og hendes indsats for at hjælpe forfulgte armenere. Besøg arkivet, lær om Karen Jeppe og det armenske folkedrab. Under det armenske folkedrab i 1915-1918 reddede den danske nødhjælpsarbejder Karen Jeppe mange armeniere fra dødsmarcher, slavearbejde og henrettelser. På Lokalhistorisk Arkiv for Gylling og Omegn kan man opleve en unik samling om Karen Jeppe og det armenske folkedrab.
Samlingen omfatter bl.a. billeder, bøger, breve fra og til Karen Jeppe, og nogle af de broderede duge, der blev solgt på basarer i Danmark for at skaffe penge til flygtninge-arbejdet.
I 1894 var de tyrkiske/osmanniske forfølgelser af det armenske folk begyndt, og de fortsatte op gennem 1. verdenskrig. Karen Jeppe hjalp de forfulgte, hvor hun kunne. Bl.a. skjulte hun 12 mænd i en skjult hule under det hus, hun boede i.
Efter 1. verdenskrig var hun et par år i Danmark på rekreation. Herefter rejste hun til Aleppo i Syrien, hvortil mange armeniere var flygtet. Fra 1921 arbejdede hun som kommisær i Folkeforbundet med at befri (eller løskøbe) så mange som muligt af de 20.000 til 30.000 armenske kvinder og børn, der var blevet bortført. Det lykkedes på den måde at befri 2000 kvinder fra bl.a. muslimske haremer.

Tilbud

Tilbuddet om rundvisning på Gylling Arkiv gælder for klasser i grundskolen og på ungdoms-uddannelserne, VUC og højskolerne. Der kan maks. være 28 elever pr. rundvisning. Der er begrænset plads, så flere end 15 elever vil få vanskeligt ved at se, men det er muligt at dele større grupper i hold.
Skoleklasser, der besøger Gylling Arkiv, får vist arkivets samling om Karen Jeppe og det armenske folkedrab og hører om hendes arbejde for at hjælpe armenere. For klasser, der har et længere forløb om det armenske folkedrab og/eller Karen Jeppe, er det muligt at få besøg på skolen af arkivets leder samt opfølgning på arkivet.
Det vil også være muligt at indlede besøget med en fortælling på 1 – 1½ time i et klasseværelse eller i Gylling Kirke og derefter besøge arkivet.

Åbningstider

Arkivet har åbent efter aftale.

Lokalhistorisk Arkiv
for Gylling og Omegn

Skolegade 13
Gylling
8300 Odder
Tlf. 86 54 09 00 eller
Mogens Højmark: 21 36 63 91
Mail: mhojmark@godmail.dk