Menu
Menu

Jens-Christian Hansen

Jens-Christian Hansen

Museumsinspektør

Jens-Christian Hansen er ph.d. i historie fra Syddansk Universitet og har i mange år beskæftiget sig med museumsarbejde.

 

Foredragene kan bookes ved at sende en mail til kontakt@aldrigmere.dk.

Fascineret af nazismen - fra Frikorps Danmark til landsforræderi

Før og under besættelsen blev mange danskere fascineret af nazismen, der i Tyskland havde skabt arbejde, orden og fremskridt efter Første Verdenskrig og finanskrise. Allerede i begyndelsen af 1930erne opstod de første afdelinger af det danske nazistparti DNSAP, der kom til at præge familier og landsbyer. Nazisterne opfattede jøderne og kommunisterne som en trussel. Dette fik mange unge danskere til at gå i tysk krigstjeneste på østfronten under Anden Verdenskrig.
I foredraget følger vi Aage Mariegaard fra Tømmerby ved Brønderslev, der blev SS-soldat og senere medlem af ”Petergruppen”, hvor han medvirkede til at myrde Brønderslevs dyrlæge og dennes assistent. Foredraget problematiserer de mekanismer, der radikaliserede Mariegaard, som til sidst blev henrettet som landsforræder.

Som forberedelse til foredraget kan eleverne læse Jens-Christian Hansens artikel ”Dyrlægemordene – da ’Petergruppen’ slog til i Brønderslev”.

 

Benyt linket nedenfor til at se videoforedag fra tidligere danske fanger i kz-lejre.