Menu
Menu

Ib Katznelson

Ib Katznelson

Øjenvidne

Ib Katznelsons bog om begivenhederne – “Lad ham dø” – udkom på Auschwitz-dagen den 27. januar 2017. I den anledning blev Ib Katznelson interviewet til TV2 Fyn: se interviewet her.

 

Foredragene kan bookes ved at sende en mail til kontakt@aldrigmere.dk.

 

Deporteret fra Danmark til Ravensbrück og Theresienstadt

Ib var to år gammel, da han og hans forældre i 1943 forsøgte at flygte fra den nazistiske besættelsesmagt til Sverige. Ved en dramatisk aktion på Amager blev familien arresteret og sendt til Horserødlejren. Sidenhen blev de sat på en transport til Theresienstadt, men den blev afbrudt i nærheden af Berlin, og Ib og hans mor blev i stedet ført til Ravensbrück, en af nazisternes mest berygtede KZ-lejre for kvinder. Først efter fem måneders indespærring i Ravensbrück med alvorlige sygdomme og sult kom de videre til Theresienstadt. Her var de fanger i det næste år, indtil de kom til Sverige med De Hvide Busser. Hør fortællingen om Ibs families historie.
I sammenhæng med Ibs foredrag kan eleverne med fordel læse mere om Horserødlejren, om jødeaktionen og deportationen til Theresienstadt, om ”at komme i transport”, om de danske jøder i Theresienstadt, deportationen af Europas jøder, De Hvide Busser,udryddelses- og koncentrationslejre, Danmark og Holocaust, samt forskelligefokusartikler og materialer om Holocaust.

Ibs foredrag kan desuden suppleres med DIIS-dokumentaren “THERESIENSTADT – danske børn i nazistisk fangenskab”. På Folkedrab.dk kan du under temaet “Theresienstadt” gratis streame filmen, finde flere artikler, kilder, links og lærervejledninger om filmen samt læse mere om den historiske baggrund for de danske jøders deportation til Theresienstadt, jødeaktionen og Horserødlejren.

 

Benyt linket nedenfor til at se video-foredrag fra tidligere danske kz-fanger.