Menu
Menu

Årstema 2008

Auschwitz-dag 2008: På dette sted...

Ethvert sted har sin egen historie. Steder, hvor folkedrab er foregået, har særligt alvorlige historier at fortælle: Historier om tabte liv, ændrede menneskeskæbner og ufattelig grusomhed. Temaet for Auschwitz-dag 2008 “På dette sted…” sætter fokus på gerningsstederne i historiens folkedrab.
“På dette sted…” undersøger, hvad der foregik på folkedrabets gerningssteder, og udforsker de situationer, som gerningsmænd, ofre og tilskuere stod i under folkedrabet. Temaet belyser, hvorfor aktørerne handlede, som de gjorde: Hvad fik gerningsmændene til at dræbe og tilskuerne til at kigge væk? Og hvilke muligheder havde ofrene for at overleve? Temaet diskuterer også, hvilken betydning gerningsstederne har i nutidens samfund. Hvad kan man lære på og af stederne i dag, og hvordan forholder vi os til dem? “På dette sted…” handler altså om de problemstillinger og dilemmaer, der knytter sig til gerningsstederne i deres historiske og nutidige sammenhænge. Ved indgående at beskæftige sig med ét bestemt gerningssted får man indblik i en del af et folkedrab, hvilket kan bidrage til diskussioner om etik, historie og menneskesyn. På den måde kan temaet for 2008 gøre det svært forklarlige mere forståeligt:

Folkedrabet skete her – På dette sted

Folkedrabets gerningssteder er mange og forskelligartede: Theresienstadt i Tjekket var en af nazisternes særlige gennemgangslejre for jøder og andre grupper. Her blev omkring 500 danske jøder og titusinder af nazismens andre ofre stuvet sammen under så kummerlige forhold, at det betød døden for ca. 33.000 mennesker i lejren. S-21 i Cambodja havde tidligere fungeret som gymnasium, men blev omdannet til torturfængsel af de Røde Khmerer. Ingen af fængslets 14.000 fanger blev nogensinde løsladt og kun syv fundet i live, da vietnamesiske styrker rømmede fængslet i 1979. Den lokale kirke i Mugonero, Rwanda, dannede rammen om én af mange massakrer på landets tutsier, der havde søgt tilflugt i kirken. Den nordirakiske by Halabja og dens kurdiske befolkning blev i foråret 1988 udsat for et dødeligt giftgasangreb af Saddam Husseins irakiske hær. Sudans Darfur-provins har siden 2004 været hærget af regeringsstøttede militser, der voldtager, myrder og afbrænder landsbyer.
Særlige spørgsmål og problemstillinger knytter sig til det specifikke gerningssted, mens nogle emner såsom overlevelse, ansvar, tilgivelse og erindring går igen fra sted til sted.
Et af de gerningssteder, som præsenterer os for mange spørgsmål og dilemmaer, er Auschwitz i Polen. På dette sted blev over en million jøder og ca. 150.000 polakker, sigøjnere (sinti/roma), sovjetiske krigsfanger og andre udryddet af nazisterne under 2. Verdenskrig. Men hvordan var “dagligdagen” i lejren for fanger, vagtmandskab og ledelse? Mange overlevende føler skam og skyld over at have overlevet Auschwitz. Er det rimeligt? I dag er Auschwitz et mindested og museum med hundredtusindvis af besøgende hvert år. Besøger man Krakow, kan man se plakater, der annoncerer Auschwitz som én blandt byens mange seværdigheder. Må Auschwitz være en turistattraktion, og hvordan skal man egentlig opføre sig, når man besøger stedet? Skal man græde? Som tiden går, falder lejrkomplekset mere og mere sammen, og spørgsmål om restaurering og rekonstruktion melder sig. Skal Auschwitz bevares for altid – også hvis det betyder, at størstedelen af lejren faktisk skal genopbygges?
At sætte fokus på folkedrabets gerningssteder lægger op til diskussioner af historiske, filosofiske, psykologiske og samfundsmæssige spørgsmål. Disse diskussioner er relevante for forståelsen af både fortiden og af vores samfund i dag. Temaet for årets Auschwitz-dag opfordrer således til at diskutere det, der skete på gerningsstederne, men også til at tage stilling til stederne i år 2008.

Nøglesteder:

Ghettoer, koncentrations- og udryddelseslejre, fangelejre, henrettelsespladser, flygtningelejre.