Menu
Menu

Årstema 2004

Auschwitz-dag 2004: Tilskuer eller beskytter?

Auschwitz-dag 2004 fokuserer på valget mellem rollen som tilskuer og rollen som beskytter samt de spørgsmål og dilemmaer, som passiviteten, såvel som forsøget på at hjælpe, konfronterer os med. Temaet ”tilskuer eller beskytter?” drejer sig ikke alene om, hvad lande og organisationer som FN eller NATO bør gøre i forhold til massive overgreb på menneskerettighederne. Det drejer sig lige så meget om de etiske udfordringer og spørgsmål, det enkelte menneske stilles overfor.

Også du bærer skylden for enhver voldtagen kvinde, for hver enkelt myrdet mand, kvinde og barn […] Vi mener, at du er skyld i vores lidelser. Hvad vil du have, før du vil gøre noget? Hvor mange flere ofre er der brug for, før du handler? Er 12.000 ikke nok? Vil du have 15.000 eller 20.000? Vil det være nok?
– Kilde: Citatet er taget fra Jonathan Glover, Humanity – A Moral History of the Twentieth Century, Pimlico, London 2001.

Anklagen og spørgsmålene kom fra en ung kvindelig reporter fra en radiostation i Sarajevo og var rettet til den daværende generalsekretær for FN Boutros Boutros-Ghali. Spørgsmålene gælder dog os alle – som tilskuere til folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden verden over: Hvornår og på hvilke betingelser bør vi gribe ind i konflikter i andre lande med henblik på at stoppe massemord eller etnisk udrensning?

Det handler også om dig!

Auschwitz-dag 2004 fokuserer på valget mellem rollen som tilskuer og rollen som beskytter samt de spørgsmål og dilemmaer, som passiviteten, såvel som forsøget på at hjælpe, konfronterer os med. Temaet ”tilskuer eller beskytter?” drejer sig ikke alene om, hvad lande og organisationer som FN eller NATO bør gøre i forhold til massive overgreb på menneskerettighederne. Det drejer sig lige så meget om de etiske udfordringer og spørgsmål, det enkelte menneske stilles overfor; som soldat under en international indsats, som ansvarshavende i en nødhjælpsorganisation, som journalist eller simpelthen som privatperson: Ville jeg gribe ind, hvis jeg blev vidne til et racistisk overfald ved busstationen? Ville jeg, hvis det i aften bankede på min dør, gemme dem, der var på flugt?

Tilskuer

Kategorien ”tilskuer” rummer ikke kun ligegyldighed eller fejhed, men kan også handle om reel magtesløshed. Især under et terrorregime kan ethvert forsøg på at hjælpe en forfulgt person være forbundet med at sætte ens eget og andres liv på spil. Har man i en sådan situation en forpligtelse til at hjælpe?

Beskytter

Almindelige mennesker har vist, at det er muligt at gøre en forskel. Redningen af de danske jøder i 1943 byggede på privatpersoners vilje til at hjælpe. Men der er også tilfælde, hvor motiverne er mere tvivlsomme. Gennem tiden er der set tvetydige eksempler på enkeltstaters intervention i andre lande – forklaret som forsøg på at stoppe et folkedrab eller at styrte et forbryderisk regime. Betyder de blandede motiver, at man ikke kan anse det pågældende land som beskytter?