Ungdomsuddannelserne
nmadmin | Publiceret |

Gymnasium/VUC: Temaoversigt
Temaer skoleråret 19/20
Kun få overlevede deres ophold i nazisternes kz-lejre. Auschwitz blev befriet den 27. januar 1945 inden nazisterne fik dræbt alle fanger og slettet alle spor. Fra de befriede har vi vidnesbyrd, der dokumenterer Nazitysklands folkemord på bl.a. jøder, modstandere af regimet, handicappede, romaer, Jehovas vidner og LGBT-personer, hovedsageligt homoseksuelle mænd.
Lær overlevere fra Auschwitz at kende gennem videoer og artikler.
Mærk eventuelt hvad der har formet dem som personer, når du “besøger” steder på Auschwitz-kortet, som de har erindringer fra.
I september 2017 blev hundredetusinder af mennesker fordrevet fra deres hjem i Rakhine-delstaten i Myanmar. Forfølgelse og diskrimination af rohingya-mindretallet er blevet fordømt af FN’s menneskerettigheds- organisation OHCHR, som bl.a. sendte en undersøgelses-kommission til området.
Undersøg baggrunden for forfølgelsen af rohingyaerne og den rolle de sociale medier har spillet i hetzen og diskriminationen, der løb forud for og “legitimerede” forfølgelsen i 2017.
Bliv gennem en quiz trænet i at opdage tre former for fake news, som samtidig sikrer at du får redskaber, som du også kan anvende i andre sammenhænge, fx når du læser nyheder på sociale medier, så du efter arbejdet med quizzen er bedre klædt på til at spotte fake news.
Gennem i alt 22 korte film forklarer forfatter Peter Langwithz Smith om forskellige steder i Auschwitz, deres betydning og funktioner.
Du kan anvende kortet og genopleve centrale steder, som auschwitz-overleverne fortæller om i temaets artikler og dokumentarfilm, eller til at planlægge et besøg til museet til erindring om Auschwitz, som lejren er omdannet til i dag.